Dom > Новости > Sadržaj
Ефекат бакра на људско тело
- Sep 05, 2017 -

Бакар Увод Бакар је неопходан елемент трага у људском тијелу, бакар је широко распрострањен у биолошким ткивима, од којих већина представља органске комплексе, од којих су многи метални протеини који играју функционалну улогу у облику ензима. Сваки ензим који садржи бакарни протеин има јасан физиолошки и биохемијски ефекат. Многи кисеонички преноси електрона и редокс реакције у биолошким системима катализују ензими који садрже бакар, који су од виталног значаја за животни процес.

Откривањем бакра из 1928. године, Харт је известио да се пацови са анемијом могу исправити само допуњавањем гвожђа истовремено, верује се да је бак неопходан елемент сисара. Након открића Менкеове болести 1962. године, сматрало се да је због поремећаја апсорпције бакра после 10 година. Бакар из 18. века доказано је да је нормална компонента крви, његова токсичност описана је крајем 19. века.

Бакарни извор хране се широко налази у разним врстама хране, остриге, морске плодове морске хране и орашасто воће су добар извор бакра, праћена ћирилицом, бубрезима, дијеловима житарица, махунаркама и тако даље.

Када се бакар апсорбује у исхрани метаболичког апсорбовања, крв се транспортује до јетре преко порталне вене, а додају се бакарни плави протеини, крв се затим пушта у тело, а већина ендогеног бакра се излучује гастроинтестинални тракт са бакром, који се не апсорбује из хране, а мала количина бакра се излучује другим каналима. Бакар се апсорбује углавном у танком цреву, мале количине апсорбује стомак.